Οι 6+1 ευεργετικές ιδιότητες του καφέ

Από το 1615 μ.Χ., οπότε και κατέφτασαν στην Ευρώπη οι πρώτοι κόκκοι καφέ μέσω των βενετσιάνικων καραβέλων, έως και σήμερα εκατομμύρια τόνοι του καυτού ροφήματος έχουν καταναλωθεί ηδονικά, αποτελώντας την ιδανική συντροφιά στα πρωινά ξυπνήματα, στις πρώτες ώρες στη δουλειά και -κυρίως- στις ατέλειωτες συζητήσεις μεταξύ φίλων. Την ίδια στιγμή όμως, για κάποιους άλλους ο καφές, πέρα από τις διεγερτικές του ικανότητες, αποτελεί και πηγή κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία.

Πριν όμως στήσει κανείς το κουτάκι με τον καφέ του... στον τοίχο, καλό είναι να ρίξει μία ματιά και στις ευεργετικές ιδιότητες του καβουρντισμένου σπόρου, οι οποίες -πάλι σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες- δεν είναι και λίγες. Σε πρόσφατο δημοσίευμά του ο βρετανικός «Ιντιπέντεντ» παρουσίασε επτά από αυτές.

Ο ενυδατικός

Τα όρια του αστικού μύθου θα μπορούσε να πει κανείς πως αγγίζει η άποψη πως ο καφές είναι διουρητικός. Σύμφωνα με μελέτη του αμερικανικού Κέντρου Επιστημών, ένας μεγάλος καφές εμπεριέχει μόνο 330 mg καφεΐνης, ενώ για να πάει κάποιος περισσότερες φορές στην τουαλέτα πρέπει να καταναλώσει τουλάχιστον 550 mg καφεΐνης σε μία κούπα καφέ. Την ίδια στιγμή, η ποσότητα του πρωινού καφέ που καταναλώνουμε μπορεί να συμπεριληφθεί στο σύνολο της ποσότητας του νερού που καταναλώνουμε ημερησίως.

Ο φίλος της καρδιάς

Καρδιολόγοι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, έπειτα από έρευνες πάνω στις καρδιακές ασθένειες, βρήκαν πως ο καφές δεν αυξάνει τα ποσοστά θανάτων από καρδιακές προσβολές και δεν είναι υπεύθυνος για τις καρδιακές αρρυθμίες. Αντιθέτως, έρευνες 15 ετών σε δείγμα 27.000 γυναικών κατέληξαν στο γεγονός πως το απόσταγμα του καβουρντισμένου σπόρου μειώνει τις πιθανότητες καρδιακών ασθενειών κατά 24%.

Ο αντικαρκινικός

Συναγερμό σήμαναν οι ανά τον κόσμο υγειονομικές υπηρεσίες στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν έρευνες ανέφεραν πως ο καφές αυξάνει τις πιθανότητες για την εμφάνιση καρκίνου στο πάγκρεας. Πολλά χρόνια αργότερα όμως, μόλις πέρυσι, επιστήμονες έπειτα από 66 κλινικές δοκιμές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το αρωματικό ρόφημα δεν ήταν αυτό που ευθυνόταν για τους θανάτους από καρκίνο, αλλά το τσιγάρο που συνόδευε τον καφέ. Και το 2005 όμως, μία δεκαετής έρευνα Ιαπώνων ειδικών σε δείγμα 90.000 ανδρών και γυναικών απέδειξε πως δύο κούπες καφέ ημερησίως μειώνουν στο μισό την εμφάνιση καρκίνου στο συκώτι.

Ο αθλητικός

Επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η προσθήκη καφέ στους υδατάνθρακες που καταναλώνουν οι αθλητές μετά την προπόνηση αυξάνει κατά 60% την ανάκτηση της μυϊκής τους δύναμης.

Ο σκέτος

Αρχικά, υπήρχε η άποψη πως ο καφές ευθυνόταν και για τη μείωση της δυνατότητας των οστών να απορροφούν το ασβέστιο, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ευκολότερα βλάβες σε αυτά. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, ο καφές αθωώθηκε. Σύμφωνα με τον βιολόγο δρ Ρόμπερτ Χίνι του Πανεπιστημίου Κρέιτον της Ομάχα, αυτό συμβαίνει μόνο όταν προσθέσει κάποιος γάλα στον καφέ του.

Ο διεγερτικός

Είναι γνωστό ότι μία κούπα καφέ διεγείρει τις αισθήσεις, ειδικά κατά τις πρωινές ώρες. Αυτό έχει αποδειχθεί και επιστημονικά μέσα από έρευνα της Ιατρικής Σχολής «Τζον Χόπκινς» της Βαλτιμόρης, αρκεί ο καφές να καταναλώνεται με μέτρο. Αλλη έρευνα, αυτή τη φορά από ειδικούς του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που μελέτησαν μέσα σε μία δεκαετία την ψυχική υγεία 86.000 ατόμων, έδειξε πως όσοι κατανάλωναν ημερησίως δύο με τέσσερις κούπες καφέ δεν είχαν αυτοκτονικές τάσεις.

Ο τονωτικός

Δύο κούπες καφέ την ημέρα φαίνεται πως τονώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Κι αυτό γιατί μειώνει τις πιθανότητες να ασθενήσει κάποιος από τις νόσους Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και κατά περίπτωση από διαβήτη. Ειδικότερα, η καφεΐνη δείχνει να προσφέρει προστασία στον εγκέφαλο από τις επιβλαβείς συνέπειες της χοληστερόλης η οποία έχει συνδεθεί με την καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων που οδηγούν τελικά στην νόσο Αλτσχάιμερ.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Μην το παρακάνουμε όμως λένε -πάντα- οι επιστήμονες. Η υπερβολική του κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις στο στομάχι, ενώ την ίδια στιγμή, η υπεραιμάτωση που προκαλείται στον εγκέφαλο είναι πιθανό να δημιουργήσει έντονους πονοκεφάλους. Πολλοί λένε πως ο καφές βοηθά την επόμενη μέρα από το μεθύσι, κάτι που δεν ισχύει. Ειδικότερα ο συνδυασμός του με τη λήψη παρακεταμόλης, κατά τους ειδικούς, πρέπει να αποφεύγεται, καθώς θεωρείται κάτι σαν «τοξική βόμβα» για τον οργανισμό.